Spanning, stress, burn-out? doorbreek met yoga je negatieve patronen.

Yoga therapie

Een mix van eeuwenoude wijsheden & moderne psychologie

 

“Wat is yoga therapie?”

Dit is een vraag die ik vaak hoor. Niet zo gek, want het is een relatief nieuw veld, althans in de Westerse wereld. In India wordt yoga al eeuwenlang beoefend en voorgeschreven door artsen om lichamelijke en mentale gezondheid te verbeteren.

Goed voor jezelf zorgen

Ik zeg bewust ‘gezondheid verbeteren’ in plaats van ‘klachten verminderen’; in principe gaat yogatherapie namelijk niet uit van een probleem, ziekte of diagnose waar een oplossing voor gevonden moet worden, zoals in het Westerse denken gebruikelijk is. Volgens de holistische visie van yoga gaat het juist om goed voor jezelf zorgen; iedereen kan baat hebben bij het beoefenen van yoga. Je werkt aan een gezond lichaam en een gezonde geest.

De werkwijze is gericht op het reinigen, harmoniseren en versterken van de mens op alle niveaus: lichamelijk, energetisch, emotioneel en geestelijk. Het doel is om het zelfhelende vermogen van lichaam en geest weer goed te laten functioneren.

Een gezonde balans vinden

Desondanks is het natuurlijk niet gek als er toch problemen ontstaan. In yogatherapie worden zowel fysieke als mentale klachten gezien als een gevolg van negatieve patronen, die je uit balans brengen. Deze patronen vormen zich op de lange termijn en kunnen leiden tot een gevoeligheid voor bepaalde klachten. In yogafilosofie wordt dit ook wel de samskara-cyclus genoemd. Allereerst leer je in yogatherapie bij Yoga Moyo Haarlem om je bewust te worden van deze patronen en ze te doorbreken, vervolgens leer je door middel van simpele veranderingen in je leefstijl hoe je jezelf steeds meer in balans kunt brengen.

Yoga therapie Haarlem

Yoga helpt je verder in je leven

Hiervoor kun je diverse aspecten uit yoga inzetten, zoals asana (yogahoudingen), meditatie/mindfulness (jezelf observeren), maar ook gezond eten en positief denken. Het is een geleidelijk proces, waarin je gaandeweg steeds meer over jezelf leert en stapje voor stapje meer in evenwicht komt. Tijdens Yoga therapie bij Yoga Moyo Haarlem workshop en training leer je in kleine groepjes van maximaal 10 personen, tools waar je zelf verder mee kunt. Hier kun je je hele leven profijt van hebben; het is een basis waarmee je jezelf kunt ontwikkelen!

Ben je benieuwd wat yogatherapie voor jou kan betekenen? Wees dan welkom bij de workshop en/of de training Yoga therapie bij spanning, stress en burn-out bij Yoga Moyo Haarlem, die specifiek gericht is op het voorkomen en herstellen van stressgerelateerde klachten.

Geschreven door: Lana Donse, yoga docent en psycholoog bij Yoga Moyo Haarlem

Vind je balans met Yoga Therapie bij Yoga Moyo Haarlem
Yoga Moyo Haarlem

Combined Shape Created with Sketch.