Duik in de innerlijke Yin Yoga yourney 

Voelen, ervaren en vooral loslaten. De afgelopen twee weken ben ik op Ibiza geweest om geheel in de Yin Yoga op te gaan. Ja, dat klinkt heel tegenstrijdig. Want het eiland staat toch vooral bekend om de party’s? Klopt! Maar door de bijzondere energie op het eiland is Ibiza naast feestoord ook een favoriete yogabestemming. Het was een inner and outer yourney onder begeleiding van Kata van Doesselaar.

Yin Yoga is voor mij de manier om te leren los te laten. Hatha leerde mij om mijn aandacht op mijn mat en lichaam te richten, want een yogales is geen wedstrijd. Hatha nodigt mij wel uit om de houdingen strak uit te voeren en mezelf uit te dagen. Yin Yoga laat mij voelen dat je door niets te doen, door los te laten, ook verder kunt komen. Geen wils- of spierkracht, maar ademhaling en zwaartekracht. 

Elke les een nieuwe ontdekking 

Tijdens Yin Yoga hou je zittende en liggende houdingen drie tot vijf minuten vast. Het gaat er niet om hoe de houding er uit ziet, maar waar je de houding voelt. Dit kan iedere dag anders zijn. De ene keer heb je meer ruimte in de heupen en de andere keer juist in de schouders. Elke Yin Yoga les is een nieuwe ontdekking. Doordat je de houdingen relatief lang vasthoudt heb je de tijd om je lichaam te observeren. Is de adem zacht en diep? Waar ben ik met mijn gedachtes? Welke spieren span ik onderbewust aan of welke delen kan ik juist loslaten? Yin Yoga is mindful. Het is de manier om de connectie met jezelf te maken.

Boek nu een proefles

Je bent goed zoals je bent  

In de loop van de training merkte ik dat ik steeds minder bezig was met hoe diep ik in de houding zat of lag. Maar of ik houding voelde op de aangewezen plek. Voelde ik te veel, kwam ik iets uit de houding of pakte ik er een deken bij. Yin Yoga is luisteren naar je lichaam, voelen wat jouw lichaam nodig heeft, dat accepteren en daar met compassie op inspelen. Als docent kan jou helpen om opties te vinden en je bewustzijn te vergroten, maar alleen jij kunt voelen wat er in jouw lichaam gebeurd. Op het moment dat jezelf leert accepteren en goed voor jezelf leert zorgen op de yoga mat zal je daar in je dagelijks leven ook steeds meer profijt van hebben.   

Yin Yoga is werken 

Bij Restorative Yoga gebruik je zoveel mogelijk kussens en dekens zodat je zo comfortabel mogelijk in de houding ligt en alles kunt ontspannen. Bij Yin Yoga gebruik je ook props, maar je wil wel gericht rek voelen rond bepaalde spiergroepen. Bijvoorbeeld rond de heupen of bij de borstkas. Yin Yoga is meer werken dan je denkt. Zowel psychisch, als lichamelijk. Leren loslaten is een proces. Wel een bevrijdend proces.   

Ruimte in lichaam en geest

In het begin zal je merken dat je lichaam zich verzet. Maar na enkele minuten in een houding ontspannen je spieren zich waardoor je vanuit de ontspanning dieper in de houding komt. Dan werk je met de fascia, het bindweefsel tussen je spieren, botten en gewrichten. Door dit stugge bindweefsel op te rekken creëer je letterlijk ruimte in je lichaam en geest. Yin Yoga is dan ook erg geschikt naast een meer actieve yoga vorm of sport zoals hartlopen waarbij je je spieren verkort.     

Helende reis

Yin Yoga is een mix. De houdingen komen van de Hatha Yoga uit India. De helende werking is gekoppeld aan de Chinese Geneeswijze. De Chinese Geneeswijze werkt met meridianen, energielijnen die door het lichaam lopen. In de basis van Yin Yoga wordt gebruikt gemaakt van 12 grote meridianen die gekoppeld zijn aan 12 organen zoals het hart, de lever en de darmen. Door een deel van het lichaam te stretchen of er druk op uit te oefenen stimuleer je één of meerdere meridianen. Hierdoor zorg je er voor dat de Chi, de levensenergie vrij door je lichaam kan stromen en je lichaam in balans komt. Yin Yoga is een helende reis die je met jezelf aan gaat.  

Yin-Yoga-Haarlem
Yin Yoga Haarlem

Ik begeleid jullie graag in deze reis. Om het proces van naar binnen keren, je lichaam voelen en loslaten te versterken geef ik bij Yoga Moyo Dreamy Yin Yoga elke woensdag van 20.30-21.45 uur .En ja, dit is een les om bij weg te dromen! En op woensdag en donderdagochtend kun je van een fijne Yin les genieten van 09:00-10:00 om zo heerlijk ontspannen je dag in te gaan.

Dreamy Yin Yoga bestaat uit 50 minuten Yin Yoga en 20 min Yoga Nidra.

Elke les staat in het teken staan van een thema, bijvoorbeeld zelfcompassie of jezelf weer aarden. Tot op de mat!    

Yoga Moyo Haarlem

Combined Shape Created with Sketch.