Wat is jouw hartenwens?

2020 wordt en is een krachtig jaar. Alleen het jaartal is al een soort mantra: 20-20. Herhaal de mantra maar een paar keer achter elkaar en voel wat dit met jou doet. 20-20, 20-20, 20-20. Mij geeft het energie en kracht. Deze kracht kan jouw helpen je goede voornemers in vervulling te laten gaan. Wellicht bedenk je ieder jaar enthousiast enkele goede voornemens die half januari weer langzaam op de achtergrond raken. Dit jaar is anders, want deze blog gaat je helpen!  

Intenties

Goede voornemens noemen we in de yoga ook wel intenties. Intenties worden alleen de realiteit als de boodschap uit je hart komt en in je onderbewuste worden geplaatst. De eerste stap in het slagen van jouw goede voornemens is opzoek gaan naar jouw hartenwens. Een hartenwens gaat dieper dan enkel gezonder eten of meer bewegen. Een hartenwens is een boodschap aan jezelf, waarnaar jij kan leven, waardoor de manier hoe jij in het leven staat langzaam veranderd en daardoor ook je levensstijl. Deze wens wordt een richtlijn voor jouw leven, en helpt je op het pad te blijven, hoe je je ook voelt.   

Laat je hartenwens regelrecht uit je hart komen

Vorm jouw hartenwens 

 1. Leg pen en papier klaar, optioneel kun je een kaarsje aansteken, neem een amethist in je handen en spray met Auraspray als je er echt een mooi moment van wilt maken. Ga dan comfortabel zitten op de grond of op een stoel wat voor jou prettig is. Sluit je ogen en volg je natuurlijke ademhaling enkele minuten rustig in en uit. Zodat je lichaam tot rust kan komen. Gebruik eventueel de ZEN auraspray
 1. Als je lichaam rustig en mind rustig aanvoelen pak je pen en papier en beantwoord de volgende vragen: 
 • Wat vind ik belangrijk in het leven? 
 • Wat zijn mijn waarden? 
 • Wat zijn de onderliggende thema‚Äôs in mijn leven? 
 1. Kijk aandachtig naar de woorden of zinnen die jij hebt opgeschreven en voel wat deze woorden voor jouw betekenen. Kies er een, twee of drie uit die voor jou het meest waardevol zijn. 
 2. Vorm met deze woorden een zin. Een positieve zin, alsof het al zo is. Dus niet ik zou willen of ik zou niet willen, maar Ik geloof in mezelf, Ik ben gezond en creatief, of Ik ben verbonden met mezelf en alles en iedereen om mij heen. Begin jouw zin met Ik of Mijn. Dit is jouw hartenwens voor 2020, jouw intentie. 
 3. Sluit je ogen en herhaal een paar keer in gedachte jouw hartenwens en voel wat deze boodschap met jou doet. Welke emotie komt er los? Welk gevoel? Laat dit gevoel zinken in je borstkas, de omgeving van je hart en draag naast jouw persoonlijke boodschap ook dit krachtige gevoel met je mee.  

Maak jouw hartenwens onderdeel van je leven  

Jouw intentie, jouw boodschap aan jezelf komt tot vervulling als je de boodschap blijft herhalen, tot dat iedere cel in jouw lichaam er in geloofd. Hieronder vijf tips hoe je je wens met je leven kunt verweven? 

 1. Just repeat: Schrijf jouw hartenwens op en hang hem op een zichtbare plek waar je veel voorbij komt. Bijvoorbeeld op je spiegel, je nachtkastje of op je beeldscherm van je telefoon. En herhaal de zin iedere keer voor jezelf als je hem ziet. Hoe vaker je de zin herhaalt hoe meer eigen die voor je wordt.  
 2. De kracht van de verbeelding: Sluit dagelijks even je ogen, volg je ademhaling om rustig te worden en neem dan je gedachte terug naar jouw hartenwens. En stel je voor hoe je leven er uit zou zien als je wens in vervulling is. Hoe voel jij je? Hoe leef je? Waar werk je? Met wie ga je om? Ervaar het leven in detail alsof je geheel leeft volgens je hartenwens. Doe dit enkele minuten en laat dit gevoel rusten in je hart. Hoe vaker je dit gevoel oproept, hoe sneller je er naar gaat leven en hoe minder snel je keuzes maakt die van je wens afwijken. Probeer deze oefening dertig dagen achter elkaar te doen. Turf. Als je een keer mist, begin je opnieuw met turven. Als je iets dertig dagen achter elkaar doet, ontstaat een nieuwe gewoonte. Het denken aan jouw hartenwens wordt jouw nieuw gewoonte voor 2020.   
 3. Een ankertje in je leven: Zoek een voorwerp (in de natuur) of koop iets wat jou doet denken aan je wens bijvoorbeeld een kristal. Als een soort eerste stap naar jouw nieuwe levensstijl. Dat kan een steen zijn, een veer, maar ook een armband of een ketting. Dit voorwerp wordt een ankertje. Een ankertje dat jou elke keer terugbrengt naar de boodschap aan jezelf. Een klein cadeautje voor jezelf, voor de nieuwe jou.     
 4. Gebruik de yogi in jou: Herhaal jouw intentie tijdens iedere yogales. Bijvoorbeeld tijdens de beginmeditatie of juist tijdens de eindontspanning. Op het moment dat je diep ontspant is de verbinding met jezelf sterk. Dit is een vruchtbare bodem om jouw hartenwens in te planten. In deze vruchtbare bodem kan jouw wens groeien, zodat je er steeds meer in gaat geloven.      
 5. Luister naar je innerlijke bron: Denk elke keer als je voor een keuze staat aan je intentie. Zal ik op de bank blijven hangen of buiten een stukje gaan lopen? Welke opdracht zal ik aannemen? Zal ik hem of haar een bezoekje brengen? Probeer de keuzes die je maakt op je intentie te laten aansluiten. Doe dit in het begin zo vaak mogelijk, hoe klein de keuze ook is. Je zal merken dat je uiteindelijk vanzelf naar je innerlijke bron luistert zonder dat je daar bewust mee bezig bent.  
 6. Sturing in je leven: Als je al enkele goede voornemens had zul je merken dat deze voornemers waarschijnlijk aansluiten bij je hartenwens. Het leven met een hartenwens of intentie geeft meer sturing. Het laat je zien waarom je bepaalde gewoontes wil veranderen of waarom je andere keuzes wil maken. Een goed voornemen zit aan de oppervlakte en een hartenwens komt vanuit je innerlijke bron. Je verandert jezelf niet aan de buitenkant, maar van binnen uit. Hierdoor laat je je voornemens niet binnen een paar weken weer los, maar worden ze onderdeel van je leven.  

Wees niet te streng voor jezelf

Op het moment dat jij je volledig laat leiden door je intentie, zul je merken dat je luchtiger en blijer in het leven staat. Maar wees niet te streng voor jezelf, dit is een proces. Straf jezelf niet als je een keuze hebt gemaakt die niet aansluit bij je hartenwens. Op het moment dat je het opmerkt, denk dan met liefde aan de boodschap voor jezelf. Hoe vaker je aan de hartenwens denkt, hoe sterker die wordt. Wellicht merk je dat je zo nu en dan je wens een beetje bijschaaft. Een woord vervangt of juist weglaat. Hoe meer je gaat leven met een intentie hoe beter je naar jezelf kunt luisteren en hoe verfijnder je hartenwens zal worden.   

Yoga Nidra helpt je om naar je hartenwens te voelen

Vind je het lastig om zelf een intentie of hartenwens te vormen en deze vast te houden? Lees dan verder….

Tijdens de Yoga Nidra geleide meditatie plant je je intentie diep in je onderbewuste waardoor de kans dat je deze integreert in je dagelijks leven vele malen groter is. Wil je hier meer over weten? Kom dan eens naar Yoga Nidra of Dreamy Yin . In elke les besteden we hier kort aandacht aan het vormen van een intentie. Je mag op dit moment altijd je eigen gevormde hartenwens voor 2020 gebruiken. 

Op vrijdag 14 februari om 20.00 uur geef ik een speciale Yoga Nidra Special of the Heart. Tijdens deze special help ik je je hart te openen, zodat je helder naar je innerlijke boodschapper kan luisteren. Uiteraard vormen we tijdens deze avond een persoonlijke hartenwens die je daarna in je leven kan verweven.

Mocht je 14 februari niet kunnen dan hebben we eind februari een heel Irest Yoga Nidra weekend in onze studio in Haarlem. Gegeven door Monique en Michiel, de Founders van Yoga en de Yoga Nidra Teacher Training. Een heel weekend diep ontspannen en tools meekrijgen om het ook in je dagelijks leven toe te passen. Zeg ja ik kan en ik wil ga dan schrijf je dan hier in.

Yoga Moyo Haarlem

Combined Shape Created with Sketch.