Van practicer naar yogi, de peroonlijke reis van Marjolein

Yoga is mijn levensstijl. Het is voor mij de manier om tot mezelf te komen, rustig te worden in mijn hoofd en om te kunnen aarden. In september heb ik ruim drie weken mogen genieten van de prachtige landschappen van Peru. Al dat reizen is super fijn maar daardoor heb ik weinig tijd genomen voor mijn eigen yoga practice. Nu ik thuis ben, voel ik weer hoeveel yoga voor mij betekend. Wat heb ik mijn matje gemist! Langzaam vind ik de connectie met mezelf weer terug. In deze blog deel ik mijn persoonlijke reis, want yoga is meer dan jezelf kunnen dubbel vouwen.

In het algemeen word ik ‘s morgens wazig wakker. Slaperig, niet gefocust en begint mijn hoofd met ratelen. Elke ochtend sleep ik mezelf naar mijn yogamatje. En start ik met enkele stretches, zonnegroetjes, pranayama’s (ademhalingsoefeningen) en een afsluitende meditatie. Hierna voel ik mij scherp, verbonden en energiek. Klaar voor de nieuwe dag!  

Terug naar mijn kern 

Door mijn gevoeligheid ben ik constant afgeleid voor alle prikkels om mij heen, waardoor ik snel de verbinding met mezelf verlies, wazig wordt en moe. Yoga brengt mij weer terug naar mijn kern. Hoe voel ik mij? Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen? Span ik onderbewust spieren aan? En waar zit mijn ademhaling. Door te oefenen op de mat word ik gedurende de rest van de dag minder afgeleid. Ik merk op wat er om mij heen gebeurd, maar ik laat mij er niet meer continu door beïnvloeden. 

Het zelfde geldt voor mijn gedachtestroom. Ik kan soms zo verstrikt zijn in mijn gedachtes dat ik de rest om mij heen vergeet. Meditaties leren mij gedachtes te laten voor wat ze zijn en er niet verstrikt in te raken. Tegenwoordig kan ik het denken beter loslaten en kan ik makkelijker omschakelen naar het kijken en ervaren. Hierdoor is een open, nieuwsgierige blik ontstaan. Dit alles komt uiteindelijk neer op: accepteer alles zoals het is 😉     

Hoe het allemaal is begonnen

De organisatie Art of Living  heeft mijn ogen geopend. Vier jaar geleden bezocht ik de Happiness Course (tegenwoordig Art of Breathing). In die periode zat ik laag in mijn energie en was ik neerslachtig. Tijdens de cursus werd ik voor het eerst echt bewust van mijn ademhaling. Ik leerde de pranayama’s die ik nog steeds iedere ochtend doe. De ujjayi, bhastrika en kapalbhati. Ik voelde ruimte ontstaan in mijn lichaam en vooral in mijn hoofd. Mijn spieren begonnen zich te ontspannen en mijn ratelende gedachtes werden rustiger. De prana, levensenergie begon weer door mijn lichaam te stromen. 

Pranayama’s hebben positief invloed op het zenuwstelsel, helpen je lichamelijke en psychische afvalstoffen los te laten en zorgen er voor dat je letterlijk meer zuurstof binnenkrijgt. Daarnaast wordt je je bewust van je eigen ademhaling, waardoor je ademhaling in het dagelijks leven langer wordt en je meer ontspannen door het leven kunt gaan. Lees in mijn blog Life force numero uno meer over de adem.

Van practicer naar yogi

Ik had de smaakt te pakken en een jaar later besloot ik tijdens een lange reis naar Rishikesh in India te gaan voor een Hatha Yoga Opleiding. Ik had niet de intentie om yogadocent te worden, maar was nieuwsgierig hoe het zou zijn om een maand lang alleen met yoga bezig te zijn. Het blijft lastig om in woorden te omschrijven wat deze maand met mij heeft gedaan. Het was zwaar, maar tegelijkertijd inspirerend en levens veranderend. De eindeloze yoga en pranayamalessen, filosofie, het zingen van mantra’s, alignment en diepe meditaties hebben iedere cel in mijn lichaam herschreven. Yogi Dinesh, mijn guru in India vertelde ons: “Eerst doe je yoga en uiteindelijk wordt je yoga.” Dit is hét moment dat ik yoga werd en yogi Marjolein werd geboren.   

Ik gaf hier mijn eerst yogales en startte met een diepe OHM. Toen ik de energie voelde in de zaal, wist ik het: ik wil mijn kennis overdragen, ik wil mensen helpen om verbinding met zichzelf te maken en bewuster, maar blijer in het leven te staan. Ik word yoga docent! 

Marjolein-Blauwbroek
Marjolein Blauwbroek

Eeuwige student 

Het mooie van yoga is dat je nooit uitgeleerd bent. Er is altijd een nieuwe techniek te leren, of een ander brengt dezelfde techniek net vanuit een andere hoek en er is zeker altijd nog iets over jezelf te leren. Je zou jezelf kunnen zien als een ui. En hoe meer je je verdiept in yoga, hoe meer laagjes je verliest, waardoor uiteindelijk de pure JIJ overblijft. 

Elke keer als ik denk dat ik mezelf heb gevonden, openbaart zich weer iets nieuws waarmee ik aan de slag kan. 

Yoga is voor mij niet alleen de houdingen, pranayama’s en meditaties, maar ook kennis. Zo volg ik jaarlijks nieuwe opleidingen, (online) cursussen, lees ik boeken en tijdschriften en volg ik graag lessen bij andere docenten. Om mezelf op te kunnen laden, maar vooral om inspiratie op te doen. Ik zie het als mijn taak als docent om mij als een spons vol te laten lopen met kennis, daar mijn eigen verhaal van te maken en te delen met de wereld. Alles is continu in verandering, dus als docent is het belangrijk om niet stil te staan, maar je te blijven ontwikkelen, zodat je kunt blijven inspireren.  

Yoga is een pauzemomentje

Ik hoop mijn leerlingen bewuster te kunnen maken van hun lichaam. Waar liggen je grenzen? Ben je wel lief voor mezelf? Waar voel je een houding en hoe adem je vandaag? Mijn lessen gaan dan ook over voelen en ervaren. We zijn zo gewend om maar door te gaan en continu te denken en te participeren. Yoga is een pauze momentje je hoeft even helemaal niets. Alleen ademen bewegen, observeren en luisteren. Het gaat er niet om of jij op je hoofd kunt staan of dat je je neus tussen je knieën kunt leggen, maar het gaat om ontspanning toelaten in je lichaam en je daaraan over kunnen geven. 

Marjolein-Blauwbroek
Marjolein Blauwbroek

Ieder yogatype brengt mij iets:  

Hatha Yoga is mijn basis. Deze vorm van yoga geeft mij kracht, ruimte, stabiliteit en focus. Het is een mooie mix van inspanning en ontspanning. Dit type yoga leert mij mezelf uit te dagen en sterker te worden, maar tegelijkertijd naar mijn lichaam te luisteren en te verzachten. Door te bewegen op het ritme van mijn ademhaling voel ik ruimte in mijn lichaam en hoofd ontstaan.  

Yoga Nidra  blijft voor mij bijzonder zowel om het te mogen ervaren en om te geven. Yoga Nidra laat mij zweven en brengt mij naar een gevoel van warmte, van thuiskomen. Alles is goed zoals het is. Als ik Yoga Nidra geef ervaar ik rust en dankbaarheid. Door het schrijven van mijn eigen teksten, neem ik mijn leerlingen mee op een persoonlijke reis. En reis die wat zegt over mij, maar tegelijkertijd over iedereen. Een reis die je brengt naar jouw eigen veilige haven.  

Wil je dit ook ervaren? Op vrijdag 8 november van 20.00 tot 21.30 uur geef ik een Yoga Nidra Special gericht op Zelfcompassie. Met aandacht voor de verbinding met jezelf en alles en iedereen om je heen.        

Yin Yoga heeft mij geleerd dat ik verder kan komen door niets te doen. Gewoon liggen of zitten in een houding en de zwaarte kracht en het gewicht van mijn lichaam doen het werk. We zijn zo geneigd om te willen presteren, maar dat hoeft niet altijd. Als je loslaat, creëer je ruimte. Lees hier mijn blog over de helende reis van Yin Yoga.

Tijdens Dreamy Yin combineer ik mellow yin houdingen met Yoga Nidra dit is een les waarin ik je heerlijk in de watten leg.    

De nieuwste les die ik geef is Breath Work & Yoga. Hierin gaat de aandacht naar mijn passie voor pranayama’s. In deze les staat het voelen van de ademhaling en de prana, levensenergie centraal. De les bestaat uit verschillende ademhalingsoefeningen, maar ook yogahoudingen op het ritme van de ademhaling en houdingen die ruimte creëren in het lichaam waardoor ademhalen gemakkelijker gaat. Een les die uit mijn tenen komt, want ik weet hoeveel ademhalingsoefeningen voor je kunnen betekenen en die kennis wil ik graag met jou delen. 

                          

Marjolein Blaauwbroek

Marjolein Blaauwbroek

Yoga is ademhalen. Door bewust adem te halen kom ik in een flow, kan ik ontspannen en de connectie vinden met mijzelf. Ik zie yoga is een bewustwordingsproces. We worden ons op ons matje meer bewust van onze ademhaling, de flexibiliteit, maar de ook de grenzen van ons lichaam en de oneindige stroom van gedachtes. Dit proces brengt rust, een rust die zich nestelt in alle cellen van het lichaam.  

Mijn yogareis begon in tijdens het Happiness Programma van Art of Living. De combinatie van pranayama’s (ademhalingsoefeningen), yogahoudingen en meditaties brachten mij zoveel verlichting dat ik sindsdien dagelijks mijn yogamatje uitrol. Mijn yogaopleidingen heb ik gevolgd in Rishikesh. Dé wereld yogastad. Terwijl ik daar mijn eerste yogales eindigde met een diepe OHM en de fijne energie door de zaal voelde gaan wist ik het zeker. Ik wil mijn kennis overdragen. Want als we écht naar onszelf luisteren kunnen we allemaal wel een momentje van rust en warmte gebruiken. 

Zin gekregen in yogalessen, kom een keer een proefles volgen bij yoga MOYO.

Kijk hier voor dagen en tijden

Tot snel, tot MOYO!

Yoga Moyo Haarlem

Combined Shape Created with Sketch.