Thee tijd! 5 recepten voor fijne kruidenthee

Thee tijd 5 recepten voor fijne kruidenthee. Als yogi ben ik een echte theeleut, dagelijks gaan er liters thee doorheen en na de yogales vind ik het fijn om met de groep nog even een theetje te drinken. Drinken is belangrijk om je afvalstoffen te kunnen af te voeren, maar daarnaast verwarmd thee je van binnen uit. Vooral tijdens deze herfstige dagen is er niets lekkerder dan een grote mok warme, stomende kruidenthee. 

Maar wat zit er eigenlijk in je thee? Maak van jouw theemomentje een ik zorg goed voor mezelf momentje en stel je eigen thee samen. Op die manier kies je bewust voor de ingrediënten in je thee. Want iedere kruid en wortel heeft zijn eigen kwaliteiten, dus bij iedere mood past een ander theetje. En je mok ziet er gelijk gezellig uit! 

Hieronder vijf heerlijke theetjes om uit te proberen. Vul je mok of theepot met kokend water  en voeg de ingrediënten toe.

Je kunt de kruiden in je mok laten trekken voor een intensere smaak of na vijf minuten eruit halen.

Lees onder de recepten de helende werking van de kruiden. Enjoy!   

 

thee-tijd-recepten-kruiden
Thee tijd, 5 recepten voor kruiden thee

Vijf recepten doe-het-zelf theetjes 

Lazy afternoon 

 • 1 takje munt 
 • 1 schijfje gember 
 • 1 schijfje citroen 

Herfst verwenthee (voor een pot)

 • 5 kardamompeulen 
 • 1 steranijs 
 • 2 kruidnagels 
 • 2 kaneelstokjes 
 • (voor iets meer pit kan je een schijfje gember toevoegen) 

Lekker pittig theetje 

 • 1 ringetje rode peper 
 • 1 kaneel stokje 
 • 1 schijfje citroen 

Anti-griep 

 • 1 tl kurkuma 
 • 1 schijfje gember 
 • 1 schijfje citroen 

Anti-proest  

 • 1 takje tijm 
 • 1 steranijs 
 • 1 schijfje citroen 

thee-kruiden-recepten
Thee tijd, 5 recepten voor kruiden thee

Kruiden met helende krachten 

Citroen bevat vitaminen C en werkt ontgiftend.  

Gember zit bomvol antioxidanten. De wortel is ontstekingsremmend, helpt bij darmklachten en is goed voor de spijsvertering. 

Kaneel is een krachtige antioxidant, dus draagt bij aan een goede weerstand. Kaneel bevat spijsverteringsenzymen die er voor zorgen dat suiker in je lichaam wordt afgebroken. Daarnaast werkt kaneel goed tegen winderigheid.   

Kardamom bevorderd de spijsvertering, zit vol antioxidanten en heeft een positief effect op de darmen, lever en milt.   

Kruidnagel stimuleert je spijsvertering en eetlust, dus heeft goede invloed op je maag en darmen. (De geur en smaak zijn intens dus gebruik alleen kleine hoeveelheden)  

Kurkuma werkt reinigend en ontstekingsremmend. Kan pijn verzachten bij bijvoorbeeld koorts of spierpijn.  

Munt is goed voor de spijsvertering, vermindert de aanmaakt van het stresshormoon cortisol. helpt tegen misselijkheid en is slijmoplossend. Erg handig als je verkouden bent!   

Rode peper heeft positieve invloed op je immuunsysteem, want zit bomvol vitaminen C en capsaïcine. Capsaïchine zorgt voor de pittige smaak en valt tegelijkertijd de bacteriën aan in je lichaam. Je neus gaat er van open, waardoor je beter kunt ademhalen.   

Steranijs werkt ontstekingsremmend, opent de luchtwegen en bevat veel antioxidanten en vitamine A en C. (En is een prachtig kruid in de vorm van ster met acht punten). 

Tijm verzacht pijn bij hoesten en verkoudheid, want helpt het slijm oplossen. En heeft positief effect op de spijsvertering.  

 

Marjolein Blaauwbroek

Marjolein Blaauwbroek

Yoga is ademhalen. Door bewust adem te halen kom ik in een flow, kan ik ontspannen en de connectie vinden met mijzelf. Ik zie yoga is een bewustwordingsproces. We worden ons op ons matje meer bewust van onze ademhaling, de flexibiliteit, maar de ook de grenzen van ons lichaam en de oneindige stroom van gedachtes. Dit proces brengt rust, een rust die zich nestelt in alle cellen van het lichaam.  

Mijn yogareis begon in tijdens het Happiness Programma van Art of Living. De combinatie van pranayama’s (ademhalingsoefeningen), yogahoudingen en meditaties brachten mij zoveel verlichting dat ik sindsdien dagelijks mijn yogamatje uitrol. Mijn yogaopleidingen heb ik gevolgd in Rishikesh. Dé wereld yogastad. Terwijl ik daar mijn eerste yogales eindigde met een diepe OHM en de fijne energie door de zaal voelde gaan wist ik het zeker. Ik wil mijn kennis overdragen. Want als we écht naar onszelf luisteren kunnen we allemaal wel een momentje van rust en warmte gebruiken. 

Zin gekregen in yogalessen, kom een keer een proefles volgen bij yoga MOYO.

Kijk hier voor dagen en tijden

Tot snel, tot MOYO!

Yoga Moyo Haarlem

Combined Shape Created with Sketch.