Mediteer jij al met essentiële olie?

Sluit je ogen en adem diep in, want deze zomer focussen we ons op kracht van bloemen. Om je te helpen bij je visualisaties tijdens je meditatie, kun je de geur van bloemen doormiddel van essentiële olie om je heen sprayen of in een diffuser gebruiken tijdens je meditatie. Zelf gebruik ik ze tijdens de Yoga les en Meditaties die ik geef bij ons op Erve Hasselo. Een kleine hoofdmassage met essentiële olie en een spray is voor vele yogi’s tijdens de yoga en meditatie een heerlijk ontspannen verwen moment.

Essentiële olie werden van oudsher al gebruikt ter bevordering van de gezondheid, het geven van verlichting bij lichamelijke en geestelijke klachten en ter verdieping van meditatie en gebed. De oliën kunnen je ondersteunen op mentaal, emotioneel, fysiek en spiritueel vlak. Ontdek de unieke combinatie van meditatie en essentiële (aroma) olie.

De harmonieuze combinatie van meditatie en essentiële olie versterken elkaar en zorgen voor een nog groter effect en verdieping van de meditatie.

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn de natuurlijke, geurige vloeistoffen die we vinden in natuurlijk groeiende materialen. Etherische oliën, ook wel ‘essences’ genoemd, zijn botanische extracten van verschillende plantaardige materialen, en komen niet alleen uit bloemen, maar ook uit kruiden, bomen en diverse andere plantenmateriaal. Etherische oliën zijn doorheen gebruikt door shamanen en genezers die al eeuwen de geneeskracht van deze extracten hebben gebruikt. Afhankelijk het boeket van een bepaalde essentiële olie kun je emoties ervaren. Dit kan onder andere helpen bij het evenwicht van hormonale schommelingen of gevoelens van rust en vrede te bevorderen.

Ook dieren in het wild kennen instinctief de mogelijkheden die etherische oliën uit planten ze kunnen bieden. Moderne wetenschappelijke onderzoeken en trends richten zich meer en meer op de natuurlijke benaderingen van welzijn en de ontdekking van etherische olie die toegepast kunnen worden in de gezondheidszorg.

Ben je enthousiast geworden en wil je ook aan de slag met essentiële olien om je meditatie een extra “boost” te geven?

Hier zijn een aantal van mijn favoriete en hun werking:

1 // Rozenhout

(als je wel wat meer zelfliefde kunt gebruiken)

Rozenhout olie heeft een zacht, vriendelijk, roosachtig / houtig aroma. Deze etherische olie heeft een harmoniserende en ontspannende werking op de geest.  Is zeer goed te gebruiken als er blokkades zijn zowel fysiek als om emotioneel niveau.
Rozenhout olie heeft een verzachtende werking en maakt mensen meer ontvankelijk voor het genieten van het leven en van jezelf.

rozenhout
Rozenhout een zachte geur.

2 // Ylang Ylang

(Bloem der Bloemen)

Ylang Ylang geeft je een groot gevoel van geborgenheid en vertrouwen zodat je donkere gevoelens en verdriet makkelijker kunt loslaten. De zwoele zoete en zinnenprikkelende geur maakt het leven lichter en opgewekter.

ylang-ylang
Ylang Ylang een zwoele geur die zinnenstrelend is.

3 // Geranium

(in een slechte bui cheer up met deze bloem)

Verhoogd je serotonine level, herstelt je innerlijke evenwicht, verdrijft slechte gedachten en onvriendelijke stemmingen en opent de ogen voor de mooie kanten van het leven.

Geranium wordt als een vrouwelijke olie beschouwd en kan daarom gebruikt worden om het premenstrueel syndroom en klachten tijdens de menopauze te behandelen.

geranium
Geranium hersteld je innerlijk evenwicht

4 // Lavendel

(om te relaxen na een lange en drukke dag)

Een oude trouwe bekende, ik weet het! Maar het is niet voor niets zo populair. Deze frisse en zachte geur van dat prachtige paarse knopje helpt je om op een heerlijke zachte manier tot rust te komen. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit en slapeloosheid. En is daarom de perfecte partner om mee nar bed te gaan.

lavendel
Lavendel kalmeert en ontspant

Ben je ook nieuwgierig en enthousiast geworden? En wil je ook je mediatie verdiepen doormiddel van essentiële oliën? Zelf gebruik ik de olie en sprays van Rock Your World opgericht door Hanneke Peeters en partners. Waarom Hanneke Rock your World heeft opgericht? Omdat zij vind dat we liever moeten zijn voor onszelf en daar ben ik het helmaal mee eens! Want lief zijn voor jezelf is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom begin vandaag nog met een paar minuutjes mediteren met een fijne geur erbij en voel je weer ontspannen en opgeladen.

Monique Hasselo Smits

Wie is MOYO

Mijn naam is Monique Hasselo Smits. Voor vrienden ben ik Mo, 44 jaar oud, rasechte Haarlemse. Founder en Yogadocent bij Yoga Moyo Haarlem, de uitspraak maak van je hobby je beroep voer ik met volle overgave uit. Verder ben ik trotse moeder van twee kinderen en getrouwd met de allerliefste. Heb een rode kater en twee konijnen en probeer mijn eigen groentes en fruit te telen in ons stadstuintje, tot grote vreugde van onze konijnen.

Op mijn blog vind je regelmatig nieuwe artikelen over yoga, gezondheid en ayurveda. Kijk lekker rond, neem er een kopje thee bij en enjoy!

Zin gekregen in yogalessen, kom een keer een proefles volgen bij yoga MOYO.

Kijk hier voor dagen en tijden

Tot snel, tot MOYO!

Yoga Moyo Haarlem

Combined Shape Created with Sketch.