Het geheim van de Mudra’s!

Heb jij je altijd al afgevraagd waarom yogi’s en hindoeïstische figuren hun handen in soms onmogelijke posities houden? Dat is niet alleen voor de sier. Want wist je dat je je gemoedstoestand kunt beïnvloeden door bepaalde vingers tegen elkaar te drukken? Hierbij een overzicht van de bekendste mudra’s die jij kunt toepassen in je dagelijkse leven zowel op, als naast de yogamat. Haal er je voordeel uit! 

Geschreven door: Marjolein Blaauwbroek yoga docent bij Yoga Moyo Haarlem

Mudra betekent gebaar. Een gebaar met één of beide handen. Sommige gebaren zijn symbolisch en komen uit de Indische cultuur. Met andere gebaren stimuleer je één of enkele meridianen. Volgens de veda’s, de eeuwen oude yogageschriften, stroomt er levensenergie door je lichaam. Deze prana, energie wordt getransporteerd via meridianen. En elke meridiaan is gekoppeld aan een orgaan. 

De brug van energie 

Uit en rond de vingertoppen stroomt energie. Mudra’s zou je kunnen gezien als brug tussen de energiestromen in je lichaam en de universele, kosmische energie. Door bepaalde vingers tegen elkaar aan de houden kan je de energie van de ene naar de andere meridiaan laten lopen en daardoor bepaalde organen activeren. Maar ook je bewustzijn en concentratie versterken of je emoties en levenshouding beïnvloeden. 

Iedere vinger heeft een eigen betekenis: 

 • Duim – staat voor de goddelijke energie, de wilskracht 
 • Wijsvinger – staat voor ego en expansie 
 • Middelvinger – staat voor geconditioneerde energie en gericht op stabiliserende kracht 
 • Ringvinger – staat voor de energie van de zon die invloed heeft op de kracht van het individu 
 • Pink – staat voor intellect en zaken 

Ik buig voor jou!

De meest bekende mudra is Namasté. Hierbij breng je beide handpalmen tegen elkaar voor de borstkas met de ellenbogen naar buiten. Namasté betekend in het Sanskriet buigen. Met deze houding groet je en toon je respect: “Ik buig voor jou”. Yogalessen worden vaak gestart en/of geëindigd met dit gebaar. Ook in yogaseries als de ‘Zonnegroet’ komt het gebaar terug, want zoals de naam het al zegt, hierin groet je de zon.  

Een andere mudra die vaak wordt gebruikt is de Bhairava Mudra, de meditatie mudra. De handen liggen op elkaar in de schoot. Hierbij leg je de rechter hand met de handpalm naar boven in de linker. Deze mudra van meditatie vergroot de concentratie en is hét gebaar van innerlijke rust. Beschermt je voor invloeden van anderen en helpt bij vernieuwingen. Dus sluit je ogen, leg de handen even in elkaar, adem rustig in en uit en voel wat deze houding met je doet.  

Bhairava Mudra, de meditatie mudra.

Huis, tuin & keuken mudra’s 

Deze handgebaren kan je overal doen. Terwijl je aan het werk bent, in de bus zit of in bed ligt. Yogi’s adviseren een mudra 10 tot 15 minuten vast te houden en twee tot drie keer te herhalen per dag. De vingers die worden genoemd breng je naar elkaar en de overige vingers strek je uit. De vingers rusten zacht op elkaar. Je kunt de houding doen met één hand, maar het effect is sterker als je beide handen gebruikt. 

 • Duim tegen de top van de wijsvinger
  Brengt meer energie naar de benen en het onderlichaam. Je wordt kalmer, de concentratie neemt toe en verbetert de kennis. Deze mudra heet Chin Mudra, het gebaar van bewustzijn, wordt vaak gebruikt tijdens meditaties. 
 • Duim raakt de top van de middelvinger
  Bevordert geduld, helpt tegen stress en besluiteloosheid. 
 • Duim raakt de top van de ringvinger
  Verhoogt het energielevel, stimuleert zelfvertrouwen en zorgt voor stabiliteit.
 • Duim raakt de top van de pink
  Brengt emoties en hormonen in evenwicht en versterkt de intuïtie.

De krachtige Yoni Mudra 

Voor de Yoni Mudra breng je de duimen en wijsvingers tegen elkaar aan. Buig je de andere vingers en verstrengel je die in elkaar. Laat de wijsvingers naar beneden wijzen, de duimen naar boven. De ellenbogen wijzen op een natuurlijke manier naar buiten, zodat de borst licht geopend wordt. 

‘Yoni’ betekent baarmoeder of bron. De linkerhand vertegenwoordigd de maan (het vrouwelijke) en de rechterhand de zon (het mannelijke). Deze houding gaat terug naar de basis en verenigt beide energieën. In deze houding komen de energiestromen in jouw lichaam in evenwicht en raken de activiteiten van de rechter- en linkerhersenhelft beter in balans. Hierdoor wordt de concentratie versterkt en groeit het bewustzijn. Door de duimen en wijsvingers tegen elkaar aan te brengen wordt de pranaflow, de energiestroom in het lichaam geactiveerd. Als je mediteert met de handen in deze houding kan je letterlijk de energie door je lichaam voelen stromen.  

Yoni Mudra

Oefen de komende dagen de mudra’s thuis en voel de verschillen. Mudra’s worden krachtiger als je ze gebruikt in bepaalde asana’s, yogahoudingen. Nieuwsgierig? Boek nu een introductiekaart waarbij je 1 maand land onbeperkt yoga les kunt volgen voor maar 50 euro bij Yoga Moyo Haarlem.

Boek hier een introductie maand

 

Yoga Moyo Haarlem

Combined Shape Created with Sketch.