Ga je mee sterren kijken in de Thar woestijn?

Rajasthan heeft naast de blauwe stad ook nog een gouden en roze stad. De gouden stad Jaisalmer ligt in de Thar woestijn. Deze woestijn ligt in het noordwesten van India grenzend aan Pakistan. Vanuit daar gaan wij per kameel een tocht door de woestijn maken waar de kinderen al weken naar uit kijken. Want per kameel de woestijn in en daar dan gaan kamperen, terwijl een heus woestijn volkje je komt toezingen onder de met sterren bezaaide hemel, wie droomt daar nou niet van?

Nadat we twee dagen hebben doorgebracht in de woestijn komen we terug in Jaisalmer waar we het fort nog zullen bezoeken. Fort Jaisalmer is een van de grootste volledig bewaarde versterkte steden ter wereld waar ook daadwerkelijk nog mensen wonen. Het fort werd gebouwd door de Rajput heerser Rawal Jaisal (vandaar Jaisalmer) in 1156. De versterkte stad werd een belangrijjke plaats langs de transcontinentale zijderoutes en groeide hierdoor ook uit tot een handelscentrum.

Boek nu een proefles

Per kameel richting Pakistan

Het was best wel pittig

Het is nog koud en donker als we ons aankleden voor de tocht op het schip van de woestijn. Het was een kort nachtje voor Hugo en mijn persoontje want onze Huug had last van een Delhi Belly (een flinke buikloop door ongenodigde indringers in het maagdarmstelsel).  En met slaperige oogjes en sjaals om ons hoofd tegen de kou, zitten we dan uiteindelijk achter in de open jeep van de https://www.trottersjaisalmer.net/  (the kamelen Firm) die ons naar het vertrekpunt brengt waar onze kamelen op ons staan te wachten.

Na een minuut of 20 rijden we van de weg af, een grote zandvlakte en dat in de woestijn -:) op naar niets lijkt. Maar niets is minder waar. Daar in de verte zien we een vuurtje branden en iets wat we kunnen onderscheiden als kamelen. Eenmaal aangekomen blijkt dit onze opstapplaats te zijn vanwaar we vertrekken. Maar niet voordat we eerst een woestijnontbijtje van Ali B en zijn kornuiten hebben genuttigd. Wat krijg je dan in de woestijn als eten? Marsala chai met zwartgeblakerd brood boven het kampvuur en gekookte eitjes met nog wat overheerlijke koekjes met niet te noemen e-nummers. Kortom een full desert continental breakfast.

Na het ontbijt bestijgen we onze kamelen (dit schrijf ik nu vanuit een riant hemelbed maar zo riant was het niet). Ik weet niet wat Ali B dacht toen hij mij op deze kameel zette maar ik kreeg de oudste en chagrijnigste kameel in de hele Thar woestijn, met het minst dikke kussen op zijn rug. En met de wetenschap dat Grumpy en ik de hele dag met elkaar moesten doorbrengen vond ik geen fijn vooruitzicht en Grumpy ook niet. De zon staat al snel hoog aan de hemel wanneer we met onze karavaan door de woestijn trekken. Er staan opmerkelijk veel windmolens in het landschap (ook India tracht energie neutraal te zijn, die doelstelling gaan ze de eerste 110 jaar waarschijnlijk niet halen maar dit terzijde). Na 3 uur hobbelen,  zadelen we onze kamelen af bij een plek waar wat bomen staan, zodat zij maar ook wij van een welverdiende rust kunnen genieten. Om vervolgens onze weg te vervolgen want we willen voor zonsondergang bij onze verblijfplaats aankomen, waar we ons kampement gaan opslaan.

En terwijl de zon de woestijn in zakt en wij nog geen 30 kilometer bij de grens met Pakistan verwijderd zijn, pink ik een traantje weg van geluk en dankbaarheid. Trots ook op mijn allerliefste en onze twee purkies. Die vol vertrouwen met me meereizen want mama had het over een land van duizend en één sterren, kamelen en tijgers en net als ik genieten van dit intens India. Als de zon onder is genieten we nog van mooie liederen bij het kampvuur om vervolgens in een diepe slaap te vallen onder een met sterren bezaaide hemel waar we tientallen sterren zien vallen en ieder zijn wens doet voor het aankomende nieuwe jaar.

De volgende ochtend worden we al weer vroeg wakker en terwijl het wonder van de vorige avond omgekeerd gebeurd, want de zonsopkomst is ook magisch. Gaan wij na het full continenal desert breakfast onze spullen pakken want we trekken weer verder, de stad Jaisalmer met zijn prachtige fort wacht op ons.

Leuk als je wilt reageren op deze blog over Sterren kijken in de Thar woestijn.

Geschreven door: Monique Hasselo Smits
Fotografie: MOOS fotoos

Boek nu een proefles
Monique Hasselo Smits

Wie is MOYO

Mijn naam is Monique Hasselo Smits. Voor vrienden ben ik Mo, 44 jaar oud, rasechte Haarlemse. Founder en Yogadocent bij Yoga Moyo Haarlem, de uitspraak maak van je hobby je beroep voer ik met volle overgave uit. Verder ben ik trotse moeder van twee kinderen en getrouwd met de allerliefste. Heb een rode kater en twee konijnen en probeer mijn eigen groentes en fruit te telen in ons stadstuintje, tot grote vreugde van onze konijnen.

Op mijn blog vind je regelmatig nieuwe artikelen over yoga, gezondheid en ayurveda. Kijk lekker rond, neem er een kopje thee bij en enjoy!

Zin gekregen in yogalessen, kom een keer een proefles volgen bij yoga MOYO.

Kijk hier voor dagen en tijden

Tot snel, tot MOYO!

Yoga Moyo Haarlem

Combined Shape Created with Sketch.