5 tips voor Jodhpur the blue city

Jodhpur de blauwe stad gelegen in Rajasthan, het deel van India wat mij heel erg het gevoel geeft dat ik in een sprookje van Alibaba of Aladin ben beland, de 40 rovers ben ik gelukkig niet tegen gekomen -;).

Een stuk rustiger en minder vervuild dan Mumbai. Waar we zijn aangekomen uit Amsterdam de eerste dag.

We hebben een heerlijke verblijfplaats, in een afgelegen wijkje verweg van al het getoeter op de trein na. De kinderen zijn al gelijk aan het spelen in de tuin, dus kidsproof deze locatie.

Hier zal ik ook twee dagen Hathayoga gaan volgen bij 5centers een down to earth yogaschool met zeer vriendelijke en deskundige teachers dit is tevens de locatie waar ook de Auyrverdische massage zullen plaatsvinden.

Boek nu een proefles

Accommodatie

Fijne groene stek in de stad

Het Mandore Guesthouse https://www.mandore.com/ is een fijne oase van rust in het drukke Jodhpur, het ligt in een van de oudere gedeeltes van de blauwe stad. De kids voelde zich gelijk thuis hier in deze groene omgeving met zwembad en heerlijke schommelbanken .Deze locatie is kidsproof! Het zijn in feite allemaal kleine huisjes met Rajasthaanse muurschilderingen in een grote tuin. Wij hadden twee huisjes naast elkaar. De kerstdagen brachten we ook hier door alhoewel we geen kerstgevoel hadden aan deze kant van de wereld, hadden ze ’s avonds voor de gasten vuurwerk en een grote chocolade taart geregeld met kerst muziek, zo lief. Het eten is simpel maar voedzaam maar ze hadden wel wijn! Genaamd Sula een wijn uit Rajasthan. Het was een rode wijn en hij verastte ons doordat hij echt een mooie afdronk had. De afstand naar de grootste bezienswaardigheden is ongeveer 20 minuten per TukTuk, een taxi is bijna niet te krijgen voor in de stad. Het zijn veel Ubers maar daar heb je dan weer een speciale app voor nodig.

Yogaschool

Voor een local ervaring

De yogaschool 5centers https://www.5centers.com/ waar ik twee dagen les heb gevolgd is een school waar ze ook martial arts geven een mooie combinatie al zeg ik het zelf. De locatie is in een woonwijk en wordt gerund door Parminder Singh en zijn vrouw Sneha Jat.  Zij geeft ook de yogalessen. Het was voor mij een mooie ervaring om van haar les te krijgen, er waren natuurlijk veel overeenkomsten qua houdingen maar ik heb er toch ook nieuwe ervaringen opgedaan, die ik kan meenemen in mijn eigen lessen bij Yoga Moyo in Haarlem. En in de vroege ochtend yogales krijgen vind ik zelf nog steeds het fijnste, je weet wel iets met een early bird……..

Ayurvedische massage

Yoga en Ayurveda ze komen beide van oorsprong uit India, de massages en behandelingen zijn een weldaad voor lichaam en geest. Daarom hebben we ervoor gekozen om het hele gezin te laten masseren bij the 5centers. Michiel kreeg een Shirodhara behandeling. Shiro betekent hoofd en dhara vloeiende stroom.Bij een Shirodhara behandeling wordt er met behulp van een speciale Ayurvedische schaal een stroom van warme Ayurvedische kruidenolie op het voorhoofd gegoten circa 45 minuten lang.Door het ontspannende effect van de warme olie op het voorhoofd worden gedachten en mentale druk verminderd. Afvalstoffen en toxines worden sneller afgevoerd waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen.

Sanne en ik kregen een Abhyanga de complete lichaamsmassage en is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde. Daarnaast helpt de Ayurvedische massage bij het genezen van veel verschillende klachten en is het onderdeel van een behandel programma of als voorbereiding op de Pancha Karma kuur. Deze vorm van massage geeft niet alleen een prettige gewaarwording, maar helpt tevens bij voorkoming en genezing van talloze aandoeningen en werkt versterkend voor het zenuwstelsel.

Het gehele lichaam wordt met warme, medicinale kruidenoliën gemasseerd gedurende een uur waarbij de bloedsomloop wordt gestimuleerd, de weefsels worden gevoed en de gewrichten en spieren worden versoepeld. De massage heeft een pijnstillend effect en is ook goed voor de huid.Hugo kreeg de Kerala Foot Massage  dit is een unike vorm van massage uit de traditionele Keralase geneeskunde waarbij je een gehele lichaamsmassage krijgt met voeten. De oorsprong ligt bij “Kalaripayattu” de oudste martial arts vorm van Kerala. De krijgers kregen deze massage voor meer kracht en flexibiliteit.

Fijn restaurant

Eet als een Maharaja

Als je dan toch in het land van de Maharaja’s bent dan ook maar eten als eentje. Wij hadden een lunch op het dakterras van de Pal Haveli, https://www.palhaveli.com/ waar we prachtig uitzicht hadden op het Mehrangarh Fort.  We werden bediend door mannen die zo uit een sprookjesboek waren gekomen. De kinderen keken hun ogen uit genoten met volle teugen. Als lunch hadden wij een vegetarische Thalis, deze wordt vaak geserveerd in een plat, metalen bord (de zgn thali) met kleine metalen kommetjes, maar soms ook in een bananenblad. Een thalis kan aparte groenteschotels (met linzen en/of peulvruchten) bevatten, Brood (chappati’s of naan) en/of rijst, yoghurtdip (raita), chutneys, tafelzuren en pappadums (platte, gefrituurde cracker van linzenbloem).  De kinderen aten gewoon wat patatjes en pizza, dus die zijn hier ook gewoon te krijgen.

Wat moet je hebben gezien

Als eerste het Mehrangarh fort dat boven de stad uittorend. Het fort ligt aan de rand van de oude stad op een heuvel. Het is één van de bekendste en grootste vestingwerken in India. De bouw begon onder Rao Jodha, de stichter van Jodhpur, rond 1459. Het grootste gedeelte van het fort dateert echter uit de tijd van maharaja Jaswant Singh. De muren zijn tot 36 m hoog en 21 m breed. Vanuit daar heb je prachtig uitzicht over de oude blauwe stad, als je rond een uur of 15:00 daar bent kun je de zonsondergang daar meepakken na je tour door het fort. Binnen het fort zit het Mehran cafe waar levensgrote schilderijen hangen van de Mharajas die daar hebben gewoond, je kunt daar een prima lunch nuttigen. Boven het fort zwermen honderden adelaars een bijzonder gezicht, die worden daar gevoed door een familie die het al generaties lang doet, de adelaarfluisteraar.

Als tweede wil je dan toch die blauwe huisjes van dichtbij bekijken want in het nieuwere gedeelte van Jodhpur is nagenoeg geen blauw te bekennen. Laat je door een TukTuk naar Rani Sagar, Navchokya brengen en wander rond in de nauwe steegjes met de blauwe huizen. Zeer bijzonder om te zien, doe dit wel op de dag want in de avond kan het wel een beetje trikki zijn.

Geschreven door: Monique Hasselo Smits
Fotografie: Moos Fotoos

Boek nu een proefles
Monique Hasselo Smits

Wie is MOYO

Mijn naam is Monique Hasselo Smits. Voor vrienden ben ik Mo, 44 jaar oud, rasechte Haarlemse. Founder en Yogadocent bij Yoga Moyo Haarlem, de uitspraak maak van je hobby je beroep voer ik met volle overgave uit. Verder ben ik trotse moeder van twee kinderen en getrouwd met de allerliefste. Heb een rode kater en twee konijnen en probeer mijn eigen groentes en fruit te telen in ons stadstuintje, tot grote vreugde van onze konijnen.

Op mijn blog vind je regelmatig nieuwe artikelen over yoga, gezondheid en ayurveda. Kijk lekker rond, neem er een kopje thee bij en enjoy!

Zin gekregen in yogalessen, kom een keer een proefles volgen bij yoga MOYO.

Kijk hier voor dagen en tijden

Tot snel, tot MOYO!

Yoga Moyo Haarlem

Combined Shape Created with Sketch.